top of page

Hvad kommer efter 2%-kravet?

Det er en stor gevinst, at 2%-kravet sløjfes til nytår. Der er gået rigtig mange timers arbejde til spilde i vores sygehusvæsen med at kode mest effektivt, så man har kunnet øge DRG-afregningen. F.eks. med at påføre såkaldte bidiagnoser, da dette ofte udløser en højere takst. Der er ikke tale om snyd, blot en stor indsats for at få så meget som muligt ud af disse kodninger. Og patienterne har ikke altid kunnet få den smarteste vej gennem systemet pga. dette krav om øget DRG-værdi på minimum 2% hvert år.

DRG-taksterne justeres hvert år, dvs. taksten for en behandling eller et besøg ændrer sig. Og det er oftest til en lavere takst. Dette betyder, at man med et 2%-krav ikke blot skal lave 2% mere for de samme penge. Det er ofte MEGET mere, hvis DRG-taksten for en behandling samtidig sættes ned.

Jeg går ind for, at DRG-systemet afskaffes helt. Der bruges enorme summer bare på at ”passe systemet”. Der bruges store midler administrativt til at lave selve beregningerne og afrapportere til alle implicerede parter. Systemet giver ikke mening mere. Jeg er selv på en kirurgisk afdeling, og vi kan selvfølgelig ikke operere patienter unødigt eller finde på behandlinger, som vi ikke har foretaget. Derfor er eneste vej, at man bruger meget store kræfter på at f.eks. kode patienters bidiagnoser sammen med hoveddiagnoserne for på den måde at øge indtjeningen. Dette er skruen uden ende, og i bund og grund fuldstændig spild af tid, idet pengene kunne være brugt bedre på at give en bedre behandling. Vi har både udredningsgaranti og behandlings-garantier, kræftpakker m.v., og alle sygehuse passer selvfølgelig deres eget optageområde med de sygdomme, de skal varetage.

Så man kan bare måle på ventelister i stedet for at måle på DRG-indtjening. Løsningen kan derfor være at kræve, at afdelingerne overholder disse garantier og ikke ophober patienter på ventelister. Dette kan erstatte 2%-kravet, og vi kan slippe for dette administrative monster med DRG-systemet.

(Aktuelle indlæg er skrevet som kandidat til RV17 og KV17, og ikke som ansat i Region Hovedstaden).

Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
bottom of page