Her finder du mine indlæg fra aviser og andre medier - de nyeste øverst
Tryk på årstallet for at se publicerede debatindlæg for det pågældende år
30.05.20: Debatindlæg i Frederiksbroig Amts Avis om forliget om den kommunale udligning
Venstre og Socialdemokratiet i Folketinget har indgået et forlig om den kommunale udligning, og det betyder samtidig, at Region Hovedstaden mister 40 millioner kroner. Konservative blev slet ikke inviteret med til forhandlingerne.
19.05.20: Debatindlæg i Dagens Medicin om genindførelse af behandlingsgarantien
Det vil være komplet umuligt at håndtere de milliard-store udgifter til corona-beredskabet og samtidig behandle patienter for andre sygdomme med vores nuværende budget. Det er simpelt hen ikke en mulighed. Derfor skal der ekstra penge til fra statens side til regionerne.
18.05.20: Debatindlæg på denoffentlige.dk om ændringer i sundhedsvæsenet
Epidemien har medført en lang række ændringer i sundhedsvæsenet, men nok vigtigst den måde vi tænker og arbejder på. Alt synes i øjeblikket muligt med meget kort varsel, og denne kampånd er opløftende. Meget omstilles til digitale løsninger i stedet for fremmøde, og patienten er vinderen i denne omstilling.
27.04.20: Blog-indlæg på 180grader.dk om Regeringens manglende opfyldelse af valgløfter
Socialdemokratiet havde før valget en masse valgløfter, og nu er der næste gået et år uden at de er blevet opfyldt. Regeringen blev reddet af gonggongen med corona pandemien, men nu er det snart tid til at gøre noget ved de mange valgløfter.
08.04.20: Debatindlæg i Berlingske om coronakrisen og flokimmunitet
Der er mange skriverier selv fra prominente personer, om at vi skal have smittet mange flere her i første bølge for at få flokimmunitet. Men husk, at det vil medføre mange dødsfald. Det er derfor bedre at trække kurven ud, indtil vi får en effektiv vaccine.
29.03.20: Blog-indlæg på 180grader.dk om behandling af corona-infektion
Der foregår massiv forskning i øjeblikket om behandling af corona-infektion. Dette giver naturligt nogle etiske dilemmaer, når man har at gøre med kritisk syge patienter, hvor der ikke er nogen kendt behandling. Skal vi så ikke bare give dem, hvad vi tror vil virke? Eller skal vi undersøge det korrekt, så det kan komme potentielt flere patienter til gavn?
17.02.19: Debatindlæg i Sundhedspolitisk Tidsskrift om Sundhedsplatformen
Gad vide, hvor meget der skal til for at regionspolitikerne kommer til fornuft og får etableret en afviklingsplan for Sundhedsplatformen. Det er klart vist, at splatformen er til fare for patienterne, giver dårligt arbejdsmiljø og koster en formue i årlig drift. Og hertil skal så lægges, at den faglige udvikling hæmmes gevaldigt i hverdagen. Jeg kan simpelt hen ikke få øje på nogen vindere i dette her. Overhovedet ikke. Taberne er patienterne, personalet og skatteborgerne. Hvor er fornuften henne? Hvis ikke regionspolitikerne snart kommer til fornuft, kan Christiansborg så snart hjælpe os? For regionerne magter det åbenbart ikke.
23.01.20: Interview i BT om bemanding af 1813 i juledagene
Bemandingen af 1813 i juledagene var langt under det planlagte. Det er et ledelsessvigt hos 1813 og skal selvfølgelig bringes i orden, så det ikke gentager sig. Vi kan ikke have så lange ventetider, som det aktuelt var tilfældet, og det er jo ikke første gang.
23.12.19: Blog-indlæg på 180grader.dk om klimaforandringerne, og hvordan vi kan tackle dem
Klimaforandringerne kan blive et business-even tyr for Danmark, hvis vi tænker os om. Vi skal være foregangsland herhjemme - ikke for at dette i sig selv gør noget særligt ved klimaet, men på denne måde kan vi vise vejen for andre, og vi kan "øve os" til at finde de bedste løsninger. Samtidig skal vi satse hårdt på forskning i nye energikilder og ikke mindst i en effektiv lagring af energien, så vi kan bruge vindenergi på vindstille dage og solenergi, selvom det er overskyet. Kun på denne måde kan det betale sig for de store syndere at gå fra de beskidte energikilder til de rene.
05.12.19: Debatindlæg i Sundhedspolitisk Tidsskrift om rygepolitik
Cigaret-priserne stiger med den nye finanslov, men vi skal tænke bredere end dette. Øgede priser vil få unge til at stoppe (eller undlade at starte), men vi skal også flytte forbruget fra skadelige til mindre skadelige produkter for dem, der ikke vil eller kan stoppe med at ryge.
18.10.19: Blog-indlæg på 180grader.dk om prisen på cigaretter
Prisen på cigaretter bør stige til mindst 60 kroner pakken. Bevares, det er en indblanding fra staten i den personlige frihed, men sundheden kommer først, når det handler om at begrænse de unges rygning. Hvis vi hæver prisen til 60 kroner vil mange unge ikke starte med at ryge, og det kan jeg kun gå ind for som læge og politiker. Dette område er et klassisk liberalt dilemma, hvor jeg i denne undtagelse går ind for en prisstigning, idet mit lægeløfte trods alt går forud for en politisk grundholdning.
24.09.19: Debatindlæg i Tidsskrift for Dansk Sundhedsvæsen om roterende ledelse på kliniske hospitalsafdelinger
Der er store problemer med at rekruttere lægelige leder til de store kliniske afdelinger på vores hospitaler. En væsentlig årsag er formentlig, at det er en svær og stor beslutning at træde ud af det kliniske arbejde for en længere årrække. En løsning kan derfor være roterende ledelse, hvor man kun træder ud af klinikken i f.eks. 1 eller 2 år, og herefter afløses af en af de andre i et fast defineret ledelsesteam.
12.09.19: Blog-indlæg på 180grader.dk om det kommunale udligningssystem
Det kommunale udligningssystem er efterhånden så kompliceret, at der dukker urimeligheder op. reglerne er kryptiske og det giver undettiden uretfærdigheder. Systemet trænger til en fuldstændig oprydning eller oplægning, så det bliver nemt og ligetil at gennemskue, og så de fattigste kommuner reelt får fra de rigeste, og ikke som nu, hvor der er en række uheldige skævvridninger indbygget i systemet.
07.09.19: Debatindlæg i Jyllandsposten om kommunikation på Københavns Universitet
Et institut på Københavns Universitet har bedt deres undervisere om at undgå at bruge "han" og "hun", når de tiltaler de studerende. Årsagen er, at man ikke vil støde personer med en uafklaret kønsopfattelse eller med en kønsopfattelse, som afviger fra det genetiske køn. Og her siger jeg altså bare stop. Det er for meget dette her.
26.06.19: Debatindlæg i Jyllandsposten om brystundersøgelser for kræft i privat versus offentligt regi
Der er store problemer med ventetider på screeningsundersøgelser for brystkræft. Dette foregår i offentligt regi, og ansvaret ligger hos regionerne. Screeningsundersøgelser vil være et oplagt område for private aktører at byde ind på, og man vil sandsynligvis kunne gøre det billigere og overholde ventetidsgarantierne. Så hvorfor sendes det ikke i udbud? Kan der være en politisk dagsorden?
01.05.19: Debatindlæg i Sundhedspolitisk Tidsskrift om forskningsbudgetter på sygehusene
Universitetssygehuse har forpligtelse til at forske, men alligevevel har de ikke et veldefineret forskningsbudget. Region Syddanmark er nu gået foran og kræver, at 3% af driftsbudgettet skal anvendes til forskning. Det vil vi også gerne i Region Hovedstaden. Mon der kan samles flertal for det?
10.04.19: Debatindlæg i Sundhedspolitisk Tidsskrift om kunstig intelligens hos 1813
1813 har afprøvet kunstig intelligens til at forbedre diagnostik af truende hjertestop og fandt positive resultater. I mediernes dækning af historien har man dog glemt i farten at fortælle, at det hjalp, hvis det var en sygeplejerske, der sad ved vagttelefonen. Hvad hvis vi gik tilbage til det gamle system med alment praktiserende læger i stedet for sygeplejersker? De er trods alt uddannede til det.
19.02.19: Debatindlæg i Kristeligt Dagblad om skæbnen for regionerne med den kommende sundhedsreform
Regionerne ser ud til at forsvinde som politisk niveau i den kommende sundhedsreform. Man bør i denne forbindelse også huske at slanke eller fjerne den tilhørende administration. Derved kan der tilvejebringes betydelige midler til at styrke patientbehandlingen, dvs. flytte penge fra kolde til varme hænder. Der er store muligheder i Sundhedsreformen, og det bør vi udnytte maksimalt.
05.02.19: Debatindlæg i Frederiksborgs Amts Avis om uenighed i V og SF om Sundhedsplatformen
Venstre og SF i Folketinget ser ud til at være imod Sundhedsplatformen, men det er ikke tilfældet i Region Hovedstaden, hvor de to partier har underskrevet en kærlighedserklæring om, at de vil beholde Sundhedsplatformen. Dette var et krav fra Socialdemokratiet for at kunne være med i budgetforliget for 2019. Men falder det hele nu fra hinanden, når V og SF på Christiansborg melder så klart ud?
05.02.19: Debatindlæg i Sundhedspolitisk Tidsskrift om uenighed i Venstre og SF om Sundhedsplatformen
Venstre og SF i Folketinget ser ud til at være imod Sundhedsplatformen, men det er ikke tilfældet i Region Hovedstaden, hvor de to partier har underskrevet en kærlighedserklæring om, at de vil beholde Sundhedsplatformen. Dette var et krav fra Socialdemokratiet for at kunne være med i budgetforliget for 2019. Men falder det hele nu fra hinanden, når V og SF på Christiansborg melder så klart ud?
08.10.18: Debatindlæg i Frederiksborgs Amts Avis om reginernes fremtid (fortid)
Regionerne bør nedlægges, da de er dyre i drift, og da tingene kan gøres bedre. Regionerne har været effektive indtil nu, men det er tid til at se fremad og omstrukturere for at opnå de næste forbedringer for patienterne.
22.08.18: Debatindlæg i Frederiksborgs Amts Avis om de afviste optioner fra Region Syddanmark
Mon Regionsrådsformanden var informeret om, at koncernledelsen i Region Hovedstaden afviste en gratis option fra Region Syddanmark på et nyt EPJ system? Siden debatindlægget har hun svaret, at hun ikke var informeret. Dette underbygger, at Region Hovedstaden er et teknokrati.
27.07.18: Debatindlæg i Berlingske Tidende om patientjournaler
Journalen er et arbejdsredskab for de fagprofessionelle, og det er afgørende, at man her kan kommunikere internt i et højt specialiseret fagsprog. Dette er klart til patientens bedste, men fritager selvfølgelig ikke personalet fra at forklare patienten, hvad det betyder.
21.04.18: Artikel i Tidsskrift for Dansk Sundhedsvæsen om afledte effekter af det nye speciale i Akutmedicin
Når det nye speciale i Akutmedicin får fodfæste i de nye store akutmodtagelser, vil det få massive afledte effekter på de andre kliniske specialer og på beregning af pleje-normeringerne på de stationære kliniske afdelinger.
21.03.18: Debatindlæg i Altinget om en mulig løsning på manglen på læger i primærsektoren
Man kan rimelig hurtigt flytte læger fra hospitalerne til primærsektoren ved at ansæte hjælpepersonle til hospitalslægerne. Lægerne på hospitalerne udfører alt for mange ikke-lægelige opgaver, som bedre og billigere kan udføres af f.eks. lægesekretærer. Derved kan frigøres en mængde læger.
13.03.18: Debatindlæg i Det Grønne Område (lokalavis for Lyngby-Taarbæk) om Letbanen
Staten ønsker at træde ud af ejerkredsen for den københavnske letbane, og dette øger den økonomiske risiko for region og kommuner. Dette diskuterer jeg i debatindlægget og argumenterer for, hvorfor Liberal Alliance valgte at stemme imod statens udtræden.
25.08.17: Debatindlæg i Dagens Medicin om pjækkebøder til patienterne
Vi skal ikke have en ordning med bøder til patienterne for at udeblive fra aftaler på sygehuset. Patienterne er de svageste, og der kan være mange årsager (bl.a. sygdom), til at man ikke kommer som aftalt. Der er mange andre håndtag at skrue på for at nedsætte antallet af udeblivelser.