top of page

Skal det være gratis at gå til tandlægen?


Hov hov, der er jo ikke noget, der er gratis. Nej, skatteyderne betaler, men skal det sidestilles med at gå til egen læge, hvor udgiften er skate-finansieret?

Man kan sagtens stille spørgsmålstegn ved, om man skal betale for at gå til tandlægen i dagens Danmark. Vi har valgt, at det skal være gratis at få lægehjælp både i almen praksis og på sygehusene, men hos tandlægerne er der delvis egenbetaling. Den øvrige del af udgiften hos tandlægen dækkes af skattemidler administreret af regionen.

Ud fra en ren medicinsk synsvinkel er der afgjort sygdomme i mundhulen, som kunne sidestilles med sygdomme andre steder i kroppen, når man vurderer rimeligheden i at patienten/borgeren selv skal betale, eller om udgiften skal dækkes af det offentlige. Tandbehandling er meget andet end huller i tænderne, så området er lidt kompliceret.

På tandlægeområdet er der en række komplicerede tilskudsordninger, der giver en hel del administrativt arbejde, både for tandlægerne og ikke mindst for administrationen på regionalt plan. Man kunne godt argumentere for, at danskere, der rammes af tandulykker eller har andre sygdomme med bivirkninger i mundhulen, burde få gratis behandling hos tandlægen. F.eks. kan man ved meget svær refluks sygdom (sure opstød) få tandskader, der kræver tandlægebehandling. Tandskader kan også ses som bivirkning til f.eks. kemoterapi eller anden sygehusadministreret behandling. Det synes derfor lidt kunstigt, at vi giver patienterne gratis behandling på sygehuset, og når de så pga. bivirkninger til deres sygdom andetsteds skal have behandling hos en tandlæge, så skal der penge med.

En række andre behandlinger, både som forebyggelse og regelret behandling er også organiseret med en vis egenbetaling eller fuld betaling fra borgeren. Det gælder f.eks. fysioterapi, optiker/brillebehandling m.v. Det er oplagt, at man et eller andet sted skal trække en linje for, hvad der dækkes 100% af det offentlige, og hvor der skal være en vis egenbetaling.

Hvad synes du er rimeligt? Lad os få en debat i gang om det. Skal det være gratis at gå til tandlæge? Skal der være 100% egenbetaling undtagen for de svageste i samfundet? Eller har du andre overvejelser om en kommende struktur?

Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
bottom of page