top of page

Pjækkebøder til patienterne er ikke vejen frem

Der er angiveligt 100.000 udeblivelser uden afbud hvert år bare i Region Syddanmark, så det samlede tal på landsplan må være enormt. Det diskuteres derfor, om vi skal indføre pjækkebøder, når en patient bliver væk uden afbud.

Udeblivelsesgebyr findes allerede hos en del praktiserende læger, speciallæger, tandlæger, kiropraktorer, fysioterapeuter, psykologer og mange flere. De mange udeblivelser på hospitalerne kunne derfor måske berettige indførelse af et gebyr, hvis patienten udebliver uden grund. Vi skal dog være meget varsomme med at indføre en gebyrordning, som sandsynligvis vil kunne koste lige så meget i administration. Og hvem skal vurdere, om en patient har ”lovligt forfald”? Der vil altid skulle indgå et skøn, og det kan være vanskeligt. Det er jo ret syge mennesker, så sygdommen i sig selv kan være medvirkende til at man ikke kan møde som planlagt. Og hvornår er dette så tilfældet? Vanskeligt.

Før vi indfører disse gebyrer til samfundets absolut svageste, nemlig de svært syge, bør vi optimere vores rutiner for påmindelser. Alle enheder må indføre besked til patientens e-boks, email-varsling, SMS-beskeder, eller sågar opringning til patienten dagen før. Mulighederne er mange, så før vi tordner mod vores ofte meget svage patienter, skal de have en bedre chance for at kunne møde til de aftalte besøg.

(Aktuelle tekst er forfattet som kandidat til RV17 og KV17, og ikke som ansat i Region Hovedstaden).

Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
bottom of page