top of page

1813 skal ændres nu!

Der har været en del forskellige problemer med 1813, som erstattede den hidtidige vagtlæge-ordning i RegionH, herunder fejldiagnostik af meningitis med dødeligt udfald. I den nuværende model bemandes telefonerne med forskellige faggrupper inklusive sygeplejersker, jordemødre m.fl. Der er også læger tilknyttet, men ikke udelukkende.

Hvis en borger ringer ind med en skade (f.eks. brækket arm el.lign.), kan det være helt i orden, at vedkommende taler med en ikke-læge, idet det overvejende vil være en ”ekspeditions-sag”, hvor vedkommende skal henvises til den skadestue med kortest ventetid og med den fornødne ekspertise til at håndtere situationen.

Imidlertid handler det i mange tilfælde om uafklaret diagnose (f.eks. ”jeg har hostet i tre dage, og nu har jeg fået feber”). Det må slås fast med syv-tommer-søm, at kun læger er uddannede til at stille diagnoser, og derfor skal samtlige henvendelser med uafklaret diagnostik håndteres af en læge! Yderligere forholder det sig således, at kun en enkelt type speciallæger er specialister i den akutte generelle diagnostik, og det er speciallægerne i almen medicin (de alment praktiserende læger).

En mulig organisation af 1813 vil derfor kunne være to spor, hvor skaderne kan håndteres af f.eks. erfarne skade-sygeplejersker, og ALLE tilfælde med uafklaret diagnostik varetages af speciallæger i almen medicin. Det allernemmeste vil imidlertid være, hvis samtlige henvendelser uanset årsag, varetages af speciallæger i almen medicin. Så er der ikke mulighed for fejl i sorteringen af henvendelserne.

(Aktuelle tekst er forfattet som kandidat til RV17 og KV17, og ikke som ansat i Region Hovedstaden).

Tags:

Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
bottom of page