top of page

Feriepengesystemet trænger til revision

Som lønmodtager får man automatisk tilbageholdt feriegodtgørelsen, og disse penge som er optjent i et kalenderår kan hæves i det efterfølgende ferieår, som løber 1. maj – 30. april. Der er imidlertid noget rivende galt i systemet.

Man har selv ansvar for at hæve sine feriepenge, når de skal bruges, og hvert år falder 150 til 200 millioner uhævede feriekroner ned i forskellige feriefonde! Disse penge skal selvfølgelig tilbage til deres retmæssige ejere, og det er lønmodtagerne, som har optjent dem.

Der er en lidt underlig regel, idet feriepengene automatisk bliver sendt til udbetaling, hvis de udgør mindre end 2.250 kroner. Så kunne man vel lige så godt sende samtlige feriepenge til automatisk udbetaling 1. maj i stedet for, at de falder ned i nogle fonde?

Det er åbenbart ikke alle lønmodtagere, som får ansøgt rettidigt om deres feriepenge, og det er ikke rimeligt, at de skal straffes, ved at pengene havner i en feriefond i stedet. Disse feriefonde anvender pengene til f.eks. indkøb af feriehuse, som deres tilknyttede lønmodtagere kan leje på favorable vilkår.

Et mere centralt spørgsmål er dog, hvorfor friheden skal tages fra lønmodtageren vedrørende feriepengene. Det må være rimeligt, at man selv råder over sin fulde indkomst, og derved er det tid til at diskutere, om der overhovedet skal tilbageholdes de famøse 12,5% i optjente feriepenge. Pengene burde i stedet gå direkte til udbetaling til lønmodtageren, som så selv kan administrere sit feriebehov og dertil hørende feriepenge.

(Aktuelle tekst er forfattet som kandidat til RV17 og KV17, og ikke som ansat i Region Hovedstaden).

Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
bottom of page